دنیای تبلیغات- سمانه پور محمد- پیشتر در همین سایت از رفتارهای حرفه ای ظریف گفتیم. (برای خواندن آن مطلب اینجا را کلیک کنید) حالا درس بزرگ مذاکرات اینترنتی اش:
فعالترین وزیر ایران در شبکههای اجتماعی در چند روز گذشته بهسختی درگیر یک رویارویی مجازی با یکی از سرسختترین مخالفان توافق هستهای بود؛ محمدجواد ظریف و سناتور «تام کاتن» در پیامهای توییتری «پینگپنگی» به نقد متقابل دیدگاههای خود پرداختند. رویارویی آنلاین بین وزیر خارجه ایران و سناتور جمهوریخواه آمریکایی پس از آن آغاز شد که روز چهارشنبه ظریف در نیویورک، نقش کنگره آمریکا در لغو تحریمها را اندک دانست و گفت: «تحریمهای سازمانملل علیه ایران برداشته میشوند، چه سناتور کاتن بخواهد یا نخواهد». به گزارش شرق، کاتن که از اصلیترین منتقدان تلاشهای دولت آمریکا برای رسیدن به توافق اتمی با ایران است، ساعاتی بعد در حساب توییتر خود، در چهار پیام توییتری پیاپی و با لحنی غیردیپلماتیک خطاب به ظریف، نوشت: «شنیدم امروز درباره من حرف زدی. اگر از خودت مطمئنی، بیا درباره قانون اساسی آمریکا مناظره کنیم». سناتور جوان ایالت آرکانزاس در دومین پیام توییتری خود، به ظریف پیشنهاد داد هر وقت خواست در واشنگتن با او ملاقات کند. او در این پیام توییتری، حکومت ایران را به استبداد متهم کرد. او سپس به وزیر امور خارجه ایران اهانت کرد و او را بزدل نامید و گفت: «قابل فهم است اگر این پیشنهاد [ملاقات] را نپذیری. بههرحال در سالهای ۲۰سالگیات که جنگ ایران و عراق بود و روستاییان و کودکان برای کشتهشدن به جنگ میرفتند، تو در آمریکا پنهان شده بودی».
واکنش وزیر خارجه ایران به پیامهای تام کاتن، حدود ۱۲ ساعت بعد با لحنی متفاوت در شبکه توییتر منتشر شد. ظریف در حساب کاربری خود با لحنی دیپلماتیک، کاتن را به آرامش دعوت کرد و تولد فرزند نورسیده او را تبریک گفت. ظریف نوشت: «چیزی که نیاز داریم، دیپلماسی جدی است نه جوسازی شخصی و قلدرمآبانه. قدم نورسیده مبارک. امیدوارم شما و خانواده در کنار او در صلح و صفا باشید». این پاسخ ظریف، مشاجره توییتری با کاتن را متوقف کرد و با استقبال بسیاری از کاربران آنلاین مواجه شد.
به گزارش شرق این نخستینبار نیست که پای ظریف به یک مشاجره توییتری با کاتن باز میشود. کاتن نویسنده نامه ۴۷ سناتور آمریکایی به رهبران ایران است که دو ماه قبل ارسال شد و مقامهای تهران را از توافق اتمی با دولت باراک اوباما برحذر میداشت. این نامه همچنین مسائلی را درباره جایگاه و اهمیت کنگره در قانون اساسی آمریکا به رهبران ایران تذکر میداد. کاتن در ماه مارس در توییتر به ظریف پیام داد که ترجمه متن فارسی این نامه را بخواند. ظریف هم پاسخ انگلیسی خود به این نامه را در توییتر برای سناتور کاتن فرستاد. ظریف پیشتر و در پی تبریک سال نو یهودی، با پرسشی از سوی دختر نانسی پلوسی، رهبر اقلیت دموکرات در مجلس نمایندگان روبهرو شد که گفته بود: «این پیام اگر به نفی هولوکاست از سوی ایران پایان دهد، بسیار شیرینتر است». وزیر خارجه ایران نیز در پاسخ پلوسی گفت: «ایران هیچ وقت نفی نکرده است. مردی هم که آن را نفی میکرد، دیگر رفته است. سال نو شما مبارک».
پاسخ ظریف به منتقدان
همزمان، سخنان ظریف در یک مصاحبه تلویزیونی با شبکه «پیبیاس» درباره میزان آزادی بیان در ایران واکشنهای بسیاری از کاربران آنلاین را برانگیخت. وزیر امور خارجه کشورمان در صفحه فیسبوک خود به برخی انتقادها درباره گفتوگویش در یکی، دو روز گذشته پاسخ داد و نوشت: «سلام دوستان، روز جهانی کارگر بر همه زحمتکشان این مرز و بوم گرامی باد. میلاد حضرت علی علیهالسلام و روز پدر نیز پیشاپیش مبارک. بعدازظهر جمعه همه هموطنان عزیز هم بخیر، دنیای عجیبی است. گروهی جنگطلب در این سوی دنیا تمام تلاش خود را به کار بستهاند تا از هرگونه توافق احتمالی جلوگیری کنند. از هر بهانهای برای سیاهنمایی ایران و ایرانی به منظور افروختن آتش استفاده میکنند. به دلیل فضاسازی صورتگرفته در داخل مجبورم با کمال تواضع عرض کنم که مخالفان ایران و ایرانی در خارج از کشور از تأثیرگذاری این دو مصاحبه در خدشهدار کردن فضای ساختهشده از ایران عصبانی شدند و چندین مقاله نوشتند. عجیبتر از همه، گروهی از هموطنان در داخل و خارج، پاسخ مشخص، دقیق و ضروری بنده به سؤالی در مورد یک خبرنگار – که وضعیت او این روزها بهانه چندین اصلاحیه در سنای آمریکا برای مقابله با توافق هستهای شده است – را دستمایه مقالات طولانی در این زمینه کرده و برخی دوستان نیز بدون شنیدن پرسش و پاسخ، بنده را مورد مرحمت و لطف قرار دادهاند! دوستان عزیز، دیدگاههای حقیر فدوی – اگر ارزش و اهمیتی داشته باشد – در مورد مسائل مختلف خارجی و داخلی مشخص است و برخلاف برخی دوستان که مواضع و دیدگاههایشان در طول سه دهه گذشته چرخشهای ١٨٠ درجهای داشته است، قدمت سی و چند ساله دارد. همواره به آزادی و نقد احترام گذاشته و از انتقاد نسبت به اندیشهها، گفتهها و عملکرد خود از کلاس درس تا صحنه سیاست خارجی استقبال کردهام. ولی همواره عرض کردهام که نقد در یک جامعه سالم باید دو ضابطه داشته باشد: انصاف و رعایت مصالح ملی. پیشنیاز قضاوت منصفانه، اطلاع صحیح است. لااقل یکبار قبل از قلمفرسایی، عرایضی را که به نقد میکشید، بشنوید. ضرورت رعایت مصالح ملی هم طلب میکند که آب را به آسیاب جنگطلبان خارجی که از جبهه نرفتن بنده تا توقیف یک کشتی متخلف تا دستگیری یک یا چند فرد را بهانهای برای ادامه تنش و بحران قرار دادهاند، نریزیم. از صراحت و تصدیع پوزش میخواهم. هیچگاه نخواستهام حرفهای من کسی را از هر جناح و دیدگاهی در کشور آزرده کند. همواره تنها مقصود من دفاع از منافع ایران و ایرانی بوده است و انشاءالله در آینده نیز چنین خواهد بود».
منبع: شرق
(این مطلب از سوی دنیای تبلیغات، با حمایت مالی شبکه تبلیغات(ای نتورک)٬ که یک سرویسدهنده آنلاین برای تبلیغات اینترنتی است تهیه شده است.)